fbpxΤο Airbnb «φεύγει», οι μακροχρόνιες μισθώσεις επιστρέφουν | Economistas.gr
Skip to main content

Το Airbnb «φεύγει», οι μακροχρόνιες μισθώσεις επιστρέφουν

Το Airbnb «φεύγει», οι μακροχρόνιες μισθώσεις επιστρέφουν
Φωτογραφία: Shutterstock

Σε βαθιά καμπή έχει μπει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η AirDNA, στις κρατήσεις που είχαν γίνει για τον Απρίλιο -μέσω Airbnb, Booking, HomeAway κ.ά.- καταγράφονται ακυρώσεις της τάξης του 80% και άνω. Κατά την ίδια έρευνα, οι επισκέπτες διατηρούν ακόμη ενεργές τις κρατήσεις τους για το καλοκαίρι, ελπίζοντας σε μια χαλάρωση των μέτρων. 

Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στο Airbnb είχαν αρχίσει από τον Μάρτιο. Οπως ανέφεραν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, οι ακυρώσεις στην Ευρώπη και την Ασία «άγγιξαν» το 40%. 

Φεύγουν από το Airbnb, επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ λόγω του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οδηγούν σταδιακά τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια μεγάλη, άτακτη... έξοδο από πλατφόρμες όπως αυτές της Airbnb και της Booking.

Σύμφωνα με την AirDNA, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο από το Airbnb «απέδρασε» το 3,5% των ακινήτων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο. Αναλυτικότερα στοιχεία για την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε η εταιρεία Spitogatos. 

Εως και +44,4% τα ακίνητα που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με τον Spitogatos, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. 

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα  (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).   

Το top 10 για τον δήμο Αθηναίων:

spitogatos-pinakas-1-enoikia-airbnb.jpg
Πηγή: Spitogatos

 

Τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%,  το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%. Σύμφωνα με τον Spitogatos, μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.

Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό. 

spitogatos-pinakas-2-enoikia-airbnb.jpg
Πηγή: Spitogatos

Μελαχροινός (CEO Spitogatos): Αξιοσημείωτες οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων για ενοικίαση

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, τοποθετήθηκε σχετικά:

«Είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη. Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες – αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση. Αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές. Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Παράλληλα, παρακολουθούμε προσεκτικά και τις τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σταθερά. Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία». 

Ο δείκτης τιμών SPI (Spitogatos Property Index) ενημερώνεται κάθε μήνα και παρουσιάζει την εξέλιξη των ζητούμενων τιμών ανά περιοχή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις για το Α’ τρίμηνο του 2020, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν  την αγορά και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις των προσφερόμενων τιμών ακινήτων στις περιοχές που επιθυμούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατά 8,9% αυξημένα τα ενοίκια στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2018
Κατά 8,9% αυξημένα τα ενοίκια στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2018
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το Γ’ τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι μεσοσταθμικά, για την επικράτεια, τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 8,9% συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, από 6,43 ευρώ ανά τ.μ., το Γ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοίκια κυμάνθηκαν, μεσοσταθμικά, στα 7 ευρώ ανά τ.μ.
Κατά 8,9% αυξημένα τα ενοίκια στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2018
Ο νέος «χάρτης» των ακινήτων στην Ελλάδα -Ενοίκια και πωλήσεις [πίνακες]
Ο νέος «χάρτης» των ακινήτων στην Ελλάδα -Ενοίκια και πωλήσεις [πίνακες]
Στον δείκτη SPI του Spitogatos, για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αποτυπώνονται οι αυξομειώσεις και οι τάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων όσο και τις ενοικιάσεις.
Ο νέος «χάρτης» των ακινήτων στην Ελλάδα -Ενοίκια και πωλήσεις [πίνακες]
Φορολογικές δηλώσεις: Τα «SOS» για όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Φορολογικές δηλώσεις: Τα «SOS» για όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Μεταξύ άλλων, η κα Μακριδάκη εξηγεί πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν τα μισθώματα τα οποία δεν έλαβαν.
Φορολογικές δηλώσεις: Τα «SOS» για όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια