Ακίνητα: Από φέτος οι ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες

NEWSROOM
ΕΝΦΙΑ ακίνητα πολυκατοικίες / αεροφωτογραφία από την Αθήνα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το κατάλληλο αντιστάθμισμα για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν και θα λάβουν μειωμένα ενοίκια αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και η βοήθεια προς αυτούς.

Η επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και τον Μάιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία κατέθεσε 5 προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη μέριμνα που ελήφθη για τους εργαζόμενους που πλήττοντες «μεταφέραμε ένα κομμάτι του προβλήματος στους ιδιοκτήτες ακινήτων» και δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ξανά στο θέμα των ενοικίων, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», επισημαίνοντας ότι το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει πρωτοβουλία ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν μειωμένα μισθώματα. Το κυρίαρχο σενάριο είναι να μη φορολογηθούν τα μειωμένα ενοίκια που θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες, κάτι που θα γίνει, ωστόσο, στη φορολογική δήλωση του 2021. Υπάρχουν όμως και ελαφρύνσεις που πιθανότατα θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Μεταξύ αυτών είναι: α) η μείωση του φόρου εισοδήματος έως και κατά 5% στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόση, β) το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ για όσους έλαβαν μειωμένα ενοίκια και εξοφλήσουν εμπρόθεσμα και εφάπαξ το ποσό, γ) η έκτακτη δήλωση απώλειας εισοδήματος από φέτος και την παροχή μιας πίστωσης φόρου.

Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ το βασικό σενάριο είναι να μη γίνει οριζόντια μείωση, αλλά κλιμακωτή ανάλογα με το ποσοστό απώλειας εισοδήματος από τα μειωμένα ενοίκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ