Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Ξεκινά αύριο, 30/06, η υποβολή αιτήσεων

NEWSROOM
αγορά εργασίας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ξεκινά αύριο, 30 Ιουνίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με το οποίο θα επιδοτείται η εκ περιτροπής εργασία.

Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των διατάξεων θα πρέπει να καταχωρίσουν μετά από 15 ημέρες το άθροισμα των συμβατικών ωρών των μισθωτών τους ανά μήνα. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να δηλώσουν την εκτιμώμενη μεσοσταθμική μείωση ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο που υπάγεται στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να θέσει μονομερώς τον εργαζόμενο σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και ότι η μείωση των ωρών εργασίας κατά 50% θα επιφέρει μείωση στις απολαβές. Παρά ταύτα, το «κούρεμα» στους μισθούς θα είναι 20% και όχι 50%, καθώς το κράτος θα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το χαμένο τμήμα του μισθού.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς παρέθεσε, προ ημερών, στο economistas.gr τα 15 σημεία «κλειδιά» του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:

1. O μηχανισμός θα είναι σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης
2. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.Αφορά και τις νέες επιχειρήσεις και τις εποχικές επιχειρήσεις .
3. Αφορά εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ακόμα και όσους προσληφθούν τώρα στην θέση οικειοθελώς αποχωρούντων.Δεν αφορά εργαζομένους με μερική απασχόληση.
4. Στο διάστημα της συμμετοχής στο μηχανισμό απαγορεύεται τροποποίηση σύμβασης .
5. Η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.
6. Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%.
7. Το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται.
8. Το κράτος θα καταβάλλει το 60% των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται. Ο εργοδότης θα καταβάλλει τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές
9. Κανένας εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει αθροιστικά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.
10. Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών γίνεται στο ονομαστικό μισθό.
11. Το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του 60% των του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα που δεν εργάζεται ο μισθωτός.
12. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μείωση σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.
13. Για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα απαγορεύονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθού στους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
14. Δεν υπάρχει προστασία μετά το τέλος του προγράμματος από απολύσεις ούτε για τους εργαζομένους που θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
15. Για όσους εργαζομένους δεν μπούν στον μηχανισμό Συν-Εργασία, οι απολύσεις είναι ελεύθερες ακόμα και αν η επιχείρηση έχει κάνει χρήση του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ