Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ του 2021

Φωτογραφία: Shutterstock

Ο κύβος ερρίφθη. Αν δεν έρθουν τα πάνω- κάτω και η πανδημία εξελιχθεί όπως υπολογίζουν- και προσδοκούν- στο υπουργείο Οικονομικών, τότε το επόμενο καλοκαίρι θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, αλλά και στη δομή του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να “χτιστεί” από την αρχή.

Στόχος δεν είναι άλλος, από την ορθότερη αποτύπωση των δεδομένων της κτηματαγοράς στις Τιμές Ζώνης, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ενσωματώνοντας περιοχές- φιλέτα στο αντικειμενικό σύστημα και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν “παγώσει” λόγω κορωνοϊού, ξαναέπιασαν δουλειά. Η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης σε 16 περιοχές, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν ήταν απλώς το... ζέσταμα των μηχανών, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων βρίσκεται το μυστικό των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ποιό ήταν το κοινό σημείο όλων των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ; Λίγο ως πολύ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν δουλειά του... ποδαριού. Αυτό θα αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης σε όλη την Επικράτεια θα ακολουθήσει αυστηρή μεθοδολογία με τριπλό “φίλτρο” από Επιτροπές, καθώς το ΣτΕ έχει δικαιώσει τις σχετικές προσφυγές, “πατώντας” στα ελλιπή στοιχεία και στην ανεπαρκή αιτιολόγηση αυξήσεων που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι ορκωτοί εκτιμητές είναι σαφείς και εκτιμάται ότι η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι φάκελοι θα παραδοθούν στην ΑΑΔΕ για να γίνουν οι “ασκήσεις” μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα ακολουθήσει επεξεργασία των δεδομένων από το υπουργείο Οικονομικών, για να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στη δομή του ΕΝΦΙΑ και τελικά θα γίνει η εκκαθάριση, με βάση τα νέα δεδομένα. Το “κλειδί” ήταν και παραμένει η ενσωμάτωση περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- κυρίως νησιωτικές ζώνες- καθώς στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. Ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Το βασικό σενάριο εργασίας προβλέπει ότι με την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης με το... χειροκίνητο σύστημα, δηλαδή τις αυτοψίες, την επεξεργασία συγκριτικών στοιχείων και την κάλυψη “κενών” από την έλλειψη επαρκών αγοραπωλησιών με μοντέλα προσομοίωσης, θα κλείσει η Α’ Φάση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με την πλήρη ψηφιοποίηση των δεδομένων ακινήτων (e-πολεοδομία, e- κτηματολόγιο), η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης θα γίνεται αυτοματοποιημένα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον υπολογισμό των φόρων επί των ακινήτων. Αυτή η Β’ Φάση προγραμματίζεται να είναι λειτουργική το 2022...

ΣΧΕΤΙΚΑ