Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

SOOC/ George Vitsaras

«Μαζί με το βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα», λέει η γνωστή παροιμία, την οποία φαίνεται ότι συμμερίζονται απολύτως οι επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η «έκρηξη» των ταξιδιών δεν θα ευνοήσει μόνο τα οργανωμένα καταλύματα, αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στοιχεία ερευνών έδειξαν όλους αυτούς τους περίεργους μήνες ότι το προφίλ όσων αναζητούν στέγη τέτοιου τύπου, έχει αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις τους. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έπαψαν να είναι και τόσο βραχυχρόνιες, οι ενδιαφερόμενοι κατέφυγαν σε αυτήν τη λύση για να καλύψουν και τις επαγγελματικές τους ανάγκες- ας όψεται η τηλεργασία- ενώ οι ταχύτητες του Wi Fi και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αναδείχθηκαν σε βασικές προϋποθέσεις μίσθωσης.

Το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια, με σταθερό σημείο τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών σε ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας. Στα καθ’ ημάς, η εμπειρία των τελευταίων μηνών έδειξε ότι ο εσωτερικός τουρισμός έδωσε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά πληρότητας σε καταλύματα τύπου Airbnb- προκαλώντας τη δικαιολογημένη γκρίνια των οργανωμένων καταλυμάτων περί αθέμιτου ανταγωνισμού- όχι όμως στο Κέντρο της Αθήνας, όπου πριν από την πανδημία γινόταν… πανηγύρι.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, τα διαθέσιμα ακίνητα τύπου Airbnb στην Αθήνα ανέρχονται σε μόλις 7.110, όταν το 2019 είχαν φτάσει στις 12.258, καθώς λίγο πριν «σκάσει» η πανδημία είχε παρατηρηθεί επιβράδυνση της «φρενίτιδας» και στροφή προς τις παραδοσιακού τύπου μακροχρόνιες μισθώσεις. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, το ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που μαρτυρά και το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους, για ακίνητα που προσφέρονται για τέτοιου είδους μισθώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κανόνες δεν θα είναι οι ίδιοι, αφού έρχεται νέα Κοινοτική νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ παράλληλα πυκνώνουν δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις ανά την Ευρώπη, που επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς ή ακόμα και απαγορεύσεις στις μισθώσεις τύπου Airbnb. Στη λίστα αυτών των πόλεων, προστέθηκε το Παρίσι όπου η δημοτική Αρχή αποφάσισε ότι δεν θα χορηγείται άδεια μετατροπής ενός εμπορικού χώρου σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εάν θεωρηθεί ότι διαταράσσει την ισορροπία της τοπικής απασχόλησης, στέγασης και εμπορίου. Βασική αιτία του απαγορευτικού είναι το πρόβλημα στέγης στο Παρίσι, όπου- σύμφωνα με το BNBnews, τα τελευταία έξι χρόνια, χάθηκαν 59.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού χώρου, που έγιναν καταλύματα για βραχυπρόθεσμες διαμονές. Ταυτόχρονα 900 επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στην απόφαση με τους νέους κανόνες.

Από την πλευρά της, η Airbnb κατέθεσε το Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δικές της προτάσεις, εν αναμονή της νέας Οδηγίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

  • Ένα νέο μητρώο υποδοχής σε ολόκληρη την ΕΕ θα διασφάλιζε ότι οι οικοδεσπότες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιους και αναλογικούς κανόνες και θα διατηρούν το δικαίωμά τους να παρέχουν υπηρεσίες ως θεμελιώδη ελευθερία της ΕΕ. Ένα κοινό σύστημα της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τις τοπικές εγγραφές, θα εξορθολογίσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό θα στηρίξει τους καθημερινούς οικοδεσπότες που επηρεάζονται δυσανάλογα από επαχθείς τοπικούς κανόνες.
  • Αποσαφήνιση τοπικών κανόνων και εισαγωγή διασφαλίσεων για τους καθημερινούς οικοδεσπότες, που μισθώνουν το ακίνητό τους σε ταξιδιώτες και έλεγχος ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική συγκέντρωση της δραστηριότητας από κερδοσκόπους, που επηρεάζει τη στέγαση των κατοίκων.
  • Μη καταχώρηση ακινήτων στην πλατφόρμα, που δεν έχουν αριθμούς εγγραφής ΕΕ. Επίσης, μέσω του City Portal, παροχή πληροφοριών στους αρμόδιους δημόσιους φορείς για την παρουσία της Airbnb στις γειτονιές, προκειμένου να διευκολύνεται η επιβολή των νόμων.
  • Μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα της, έτσι ώστε οι τοπικές και εθνικές Αρχές να διαθέτουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών και για την είσπραξη των φόρων.
  • Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση του θορύβου και της όχλησης και για να κατευθύνει τη ζήτηση σε περιοχές, όπου οι τοπικές οικονομίες χρειάζονται υποστήριξη.
ΣΧΕΤΙΚΑ