Επενδυτικός οδηγός για την ελληνική κτηματαγορά- Σε άνοδο οι τιμές των ενοικίων

Φωτογραφία: Eurokinissi

Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 2,2 δισ ευρώ, όταν είχε ξεκινήσει στα 3,6 δισ ευρώ, αρκεί από μόνο του για να φέρει χαμόγελα στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, πόσο μάλλον όταν καταργείται και ο τιμωρητικός Συμπληρωματικός Φόρος, έστω κι αν διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Αυτό που κέντρισε, όμως, ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό real estate κι ετοιμάζονται για επενδύσεις σε μεγάλα projects είτε σε τουριστικές υποδομές είτε σε logistics, είναι η εντυπωσιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στη γη, δηλαδή στα οικόπεδα.

Αν και απομένουν οι οριστικές λεπτομέρειες, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού προκάλεσαν αίσθηση. Συγκεκριμένα, μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%. Συνολικά, η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%!

Φτηνότερη γη συνεπάγεται και μεγαλύτερη κινητικότητα στο κατασκευαστικό κλάδο κι αυτό πέρα από τα προφανή άμεσα οφέλη για όλα τα συναφή επαγγέλματα και το τζιράρισμα στην οικονομία, θα φέρει εξορθολογισμό και στις τιμές των ακινήτων που τώρα μοιάζουν να... ίπτανται λόγω της κραυγαλέας αναντιστοιχίας προσφοράς- ζήτησης. Όπως, άλλωστε, λένε οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί, χωρίς ίχνος υπερβολής, τα λίγα νεόδμητα “εξαφανίζονται” από τα σχέδια.

Επενδυτικός οδηγός

Σε μια αγορά, που είναι, πλέον, εμφανές ότι αφήνει πίσω της το «κράχ» της περιόδου 2010- 2018 κι ενώ οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης ανοίγουν, ένα από τα ερωτήματα που επανέρχονται στο τραπέζι είναι εάν η αγορά ακινήτου με στόχο την εκμίσθωση του, αποτελεί, πλέον, ασφαλή επένδυση. Ο οδηγός του spitogatos ρίχνει φως στα πλεονεκτήματα και στις «γκρίζες» ζώνες.

Μακροχρόνια Μίσθωση

Πρόκειται για τον κλασικό τρόπο μίσθωσης που όλοι γνωρίζουμε, που συνεχίζει να έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα:

 • Σταθερό εισόδημα: Ένας φερέγγυος ενοικιαστής μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα για όσο διαρκεί το μισθωτήριο.
 • Ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει πάγιους λογαριασμούς λογαριασμούς: Αν εξαιρέσουμε ορισμένα έξοδα που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη (π.χ. ΕΝΦΙΑ), οι υπόλοιποι λογαριασμοί (ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση, internet) εξοφλούνται από τον ενοικιαστή

Η άλλη όψη του νομίσματος δεν είναι αμελητέα:

 • Αργή πηγή εισοδήματος: Η μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να είναι μία σταθερή πηγή εισοδήματος, ωστόσο δεν αποφέρει το λεγόμενο «γρήγορο κέρδος».
 • Συντήρηση και επισκευή φθορών: Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την επισκευή των μεγάλων φθορών του σπιτιού, ενώ οι ενοικιαστές αναλαμβάνουν τις δικές τους ζημιές και μικροφθορές.
 • Πιθανά προβλήματα με τον ενοικιαστή: Το συμφωνητικό με έναν μισθωτή είναι μεν δεσμευτικό, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα.

Βραχυχρόνια Μίσθωση

Επί της ουσίας, απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που δε θέλουν να δεσμεύσουν το ακίνητό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα, αναζητούν πιο γρήγορο κέρδος.

Πλεονεκτήματα:

 • Βάσει νομοθεσίας μπορείς να παραχωρείς το ακίνητο σου όπου και όποτε το θέλεις, για το χρονικό διάστημα που επιθυμείς, να το χρησιμοποιήσεις για προσωπικούς λόγους ή ακόμα και να το πουλήσεις, επομένως υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα του ακινήτου.
 • Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να σου εξασφαλίσει γρήγορος κέρδος, ειδικά αν διαθέτεις ακίνητο σε κάποιον δημοφιλή προορισμό.
 • Δεν υπάρχει δέσμευση λόγω της παροδική διαμονής των «επισκεπτών», οπότε εκλείπει ο πονοκέφαλος για την καταλληλόλητα του ενοικιαστή.
 • Μετά από κάθε διανυκτέρευση γίνεται έλεγχος του ακινήτου για τυχόν ζημιές. Έτσι, ανά πάσα ώρα και στιγμής, υπάρχει εικόνα για το αν το ακίνητο σου είναι σε καλή κατάσταση.

Μειονεκτήματα

Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι χρονοβόρα, εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος/η για όλα, όπως οι κρατήσεις, η συντήρηση και καθαριότητα του ακινήτου κ.ά.

 • Ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσφέρει έναν πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο χώρο, οπότε, θα χρειαστεί ένα σημαντικό ποσό για να επιπλώσει το σπίτι με ανθεκτικά έπιπλα, αλλά και με όλες τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές
 • Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου οφείλει να πληρώνει τους πάγιους λογαριασμούς, που ορισμένες φορές μπορεί να είναι «παραφουσκωμένοι», ενώ επιβαρυντικός είναι και ο παράγοντας των φθορών που μπορεί να υποστεί το ακίνητο λόγω της διαρκούς εναλλαγής «ενοίκων».
ΣΧΕΤΙΚΑ