Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας/ Φωτογραφία Ramil Sitdikov

Αν μείνει κανείς στα ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία των υπερεισπράξεων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα σχηματίσει την άποψη ότι η Ρωσία περνάει αλώβητη από τις Συμπληγάδες των κυρώσεων της Δύσης. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας διαπιστώνει, μεν, μικρότερη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Ιούνιο 2022, αλλά επισημαίνει ότι το εξωτερικό περιβάλλον δυσκολεύει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση για το 2022 θα κυμανθεί σε 12-15%, σε 5-7% το 2023 και θα επανέλθει στο 4% το 2024.

Όπως σημειώνει το ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η ρωσική οικονομία κατάφερε να αποφύγει το χειρότερο σενάριο ύφεσης χάρη στην ανάπτυξη της εξόρυξης και των εξαγωγών ορυκτών, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, αλλά βιώνει την πιο απότομη συρρίκνωση από το 2009. Αναλυτές σημειώνουν ότι η βιομηχανία της Ρωσίας βρίσκεται πράγματι σε σοβαρή ύφεση λόγω κυρώσεων (τον Μάιο, η παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία μειώθηκε κατά 97%), αλλά η ύφεση περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω των μέτρων για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου και των μεγάλων εσόδων από εξαγωγές. Το 2022 αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, συρρίκνωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 6% και 3,5% το 2023.

Για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων το Κρεμλίνο στράφηκε προς την Ανατολή, “χτίζοντας” εμπορικές- και όχι μόνο- συμμαχίες με την Κίνα αλλά και την Ινδία. Ενδεικτικό είναι ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας-Κίνας αυξήθηκαν κατά 27,7% το α΄ εξάμηνο 2022 και ανήλθαν στα 80,67 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τελωνειακής Διοίκησης της Κίνας. Συγκεκριμένα, η Κίνα εξήγαγε προς την Ρωσία αγαθά αξίας 29,55 δις δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο 2021, οι δε ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 48,2%, φτάνοντας τα 51,1 δις δολάρια.

Οι εξαγωγές ενέργειας το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαίου 2022 προς την Κίνα και την Ινδία απέφεραν στη Ρωσία 24 δις $ ΗΠΑ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι. Η Κίνα αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα αξίας 18,9 δις $ ΗΠΑ, ενώ μέσα σε τρεις μήνες η Ινδία ξόδεψε σχεδόν πέντε φορές περισσότερα για την αγορά ρωσικών ενεργειακών πόρων από ό,τι πέρυσι.

Συνολικά, το εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία απέφερε στη Ρωσία επιπλέον 13 δις $ ΗΠΑ. Οι υψηλές τιμές αντιστάθμισαν τη μείωση των αγορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που διέκοψαν ή ανέστειλαν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις προκάλεσαν την άνοδο των τιμών για εναλλακτικές προμήθειες και επιτάχυναν τον πληθωρισμό που απειλεί να οδηγήσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.

Σύμφωνα με την αναλυτική εταιρεία Kpler, η Ασία ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη όσον αφορά την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία τον Απρίλιο 2022. Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο πέρσι, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και καθιστώντας τη Ρωσία τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου της χώρας. Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία τον Ιούνιο έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του όγκου του συνόλου του πετρελαίου που εισήλθε στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ