«Σαφάρι» για «μαύρα» Airbnb

SOOC/ Alexandros Michailidis

“Το 2022 ήταν άλλη μια απίστευτη χρονιά για την Airbnb”, δήλωσε ο επικεφαλής της δημοφιλούς πλατφόρμας, Brian Chesky, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, τονίζοντας ότι την περασμένη χρονιά η πλατφόρμα προέβη σε περίπου 100 αναβαθμίσεις στις βασικές της υπηρεσίες, είδε ρεκόρ ζήτησης επισκεπτών και έκλεισε τη χρονιά με τον υψηλότερο αριθμό ενεργών καταχωρήσεων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα, είχε πέρυσι 6,6 εκατομμύρια ενεργές καταχωρήσεις, 16% περισσότερες από το 2021 ή 900.000 επιπλέον ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δημιούργησε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα το 2022, έναντι ζημίας 352 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, με τον τζίρο της να φτάνει στα 8,4 δισ δολάρια. Και το ερώτημα είναι: η Ελλάδα πώς συμμετείχε σε αυτό το... πάρτι;

Η απάντηση θα δοθεί λίαν συντόμως, όταν θα ξεκινήσει η ΑΑΔΕ τις διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν και πόσοι επιχείρησαν να ξεφύγουν από την “τσιμπίδα”, “ξεχνώντας” να δηλώσουν ότι διαθέτουν το ακίνητο τους για βραχυχρόνια μίσθωση. Φυσικά η διασταύρωση δεν αφορά μόνο στην Airbnb αλλά όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με τις οποίες η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει ειδική συμφωνία διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Κατ' αρχάς, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία οριστικοποίησης των στοιχείων για το έτος 2022 στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να διορθωθούν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι υπόχρεοι. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Διασταυρώσεις.

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων με τα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ. Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σημειωτέον ότι σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ