Μετ' εμποδίων η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Διορθώσεις και βελτιώσεις στη διάταξη, που δίνει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, δεν θα πρέπει να αναμένονται.

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι εντέλει θα δοθεί παράταση έως την Παρασκευή 1η Μαρτίου του 2024, αν και η ΠΟΜΙΔΑ ζητά πίστωση χρόνου ως τις 11 Μαρτίου.

Τα στοιχεία από τις αιτήσεις είναι μάλλον απογοητευτικά. Επί συνόλου 983.361 ασφαλισμένων κατοικιών (υπάρχουν άλλα 102.676 ασφαλιστήρια αλλά μόνο για το περιεχόμενο των κτιρίων), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 344 χιλιάδες, ενώ άλλες 19 χιλιάδες ήταν σε εκκρεμότητα. Ακόμα κι αυτές που υποβλήθηκαν δεν πήραν όμως έγκριση όλες, παρά μόνο 261 χιλιάδες. Τις πταίει άραγε;

Πρώτο πρόβλημα, η ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη έναντι και των τριών κινδύνων, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα. Από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών προκύπτει ότι χιλιάδες ακίνητα αποκλείονται εκ προοιμίου. Ενδεικτικό είναι ότι 45.728 κατοικίες είναι ασφαλισμένες μόνο για πυρκαγιά και 285.815 μόνο για σεισμό.

Δεύτερο πρόβλημα, η ασφαλισμένη αξία του ακινήτου, η οποία ειδικά για το 2023 αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Όπως προκύπτει, όμως, από πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών, το γεγονός ότι στη συνολική επιφάνεια μαζί με τους κύριους χώρους συνυπολογίζονται και οι βοηθητικοί, που συνήθως ασφαλίζονται με μικρότερα ποσά, βγάζει εκτός έκπτωσης πολλές κατοικίες. Με απλά λόγια, κατοικία 100 τμ με βοηθητικούς χώρους 20 τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με τουλάχιστον 108.000€, αλλιώς “κόβεται” από την έκπτωση του 10%.

Τρίτο πρόβλημα, η διάρκεια της ασφάλισης. Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να ήταν ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον ήταν ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση, ενώ αν πρόκειται για κατοικία ασφαλισμένη για λιγότερο από ένα τρίμηνο μένει εκτός έκπτωσης. Εδώ υπάρχει μια ακόμα μικρή λεπτομέρεια, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης. Για παράδειγμα, ακίνητο το οποίο πρόσθεσε σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 1η Ιουλίου, θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχουν κι άλλα, ειδικότερα προβλήματα, που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, όταν οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να ελέγξουν τα στοιχεία στα αναρτημένα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιο/ δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό/ τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα 

Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες 

Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ Η ΠΟΜΙΔΑ, με νέα επιστολή της στο ΥΠΕΘΟ ζητά αφενός να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 2023 όσοι υπολείπονται των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και να χορηγηθεί η έκπτωση για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας, αφετέρου για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31-3-2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ